Łossod owiec na Hali Boraczej

Łossod owiec na Hali Boraczej

Na Hali Boraczej w Żabnicy organizowany jest Redyk Jesienny – Łossod. Tradycyjnie na św. Michała 29 września, wtedy to zgodnie z wielowiekową tradycją, spędzano owce z hal…

Organizatorzy „piknie pytają” gości, społeczność lokalną oraz turystów, na tę folklorystyczną imprezę, której zadaniem jest podtrzymywanie i kultywowanie tradycji pasterskich oraz promocja wyrobów owczych.
Coroczny Łossod na Hali Boraczej rozpoczyna Msza święta dziękczynna za szczęśliwe bacowanie. Bacowie, juhasi, członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Żabnicy, Ciśca, Cięciny, sołtysi, radni, zaproszeni goście, sponsorzy i turyści wspólnie w modlitwie dziękująi za szczęśliwy powrót owiec z hal.
Po zakończonej Mszy świętej Wójt Gminy wraz z pozostałymi organizatorami wita przybyłych na tę imprezę gości, społeczność lokalną, członków stowarzyszenia, sponsorów, przedstawicieli prasy oraz turystów, którzy tak licznie tu przybywają.

Po części oficjalnej, rozpoczyna się inscenizacja tradycji pasterskich prowadzona w profesjonalny sposób piękną gwarą beskidzką przez panią Helę Grzegorzek. Gospodarzem Łossodu jest Adam Gruszka – baca, który w tym roku na swoich halach wypasał ok. 300 owiec własnych i gospodarzy z Ciśca.
Teraz przychodzi pora, aby baca rozliczył się z hodowcami, którzy w tym roku powierzyli mu swoje stada na halę. Szałas bacy został zamknięty, a czterech gospodarzy usiadło przy stole i rozpoczęło wspólne rozliczanie się za tegoroczny wypas. Owce dojne wypłaciły się w sezonie mlekiem, natomiast za jarki, każdy gospodarz musi zapłacić. Adam Gruszka umie dobrze liczyć, ale żeby każdy z gospodarzy był zadowolony postawił na stole wódkę i ser. Tak łatwiej prowadzi się „negocjacje”. Po wspólnym rozliczeniu się z gospodarzami przychodzi kolej na liczenie owiec w kosorze ustawionym za bacówką. Owce zostają policzone i posypane popiołem z ogniska w szałasie, aby były zdrowe i za rok znowu pasły się na halach. Teraz trzeba jeszcze „posprzętać” bacówkę umyć skopki, miski i wiadra oraz wygasić ogień. Zebrane zdziorty zostają załadowane na drewniany wóz i przy dźwiękach zespołu ”Haśnik” i wspólnym śpiewie, bacowski orszak wróca do wsi, gdzie czekają stęsknione żony i dzieci. Nie widzieli się przecież bardzo długo.
Teraz zabawa na Hali Boraczej rozpoczyna się na dobre. Skoczne melodie przygrywają zespóły i kapele góralskie, członkinie KGW śpiewają swoje przyśpiewki. Uczestnicy Łossodu rozpoczynają degustację przygotowanych potraw. Na ognisku króluje barania, a ustawiona długa kolejka chętnych świadczy o tym, że mięso baranie powinno trafić znowu na nasze stoły. Pod namiotami do degustacji przygotowano sery owcze, bundz, byndzę i oscypki.
Członkinie KGW przygotowują wspaniałe „bukty” drożdżowe z owocami i serem, również bułeczki z bryndzą rozchodzą się w mgnieniu oka. Dzięki hojności sponsorów przygotowano „okowitkę”, którą ochoczo spożywali uczestnicy imprezy.

Wszystkim, którzy przyczyniają się do tego, że kolejny raz w tym roku odbył się Łossod organizatorzy składają podziękowanie. Te piękne tradycje pasterskie nie powinny zaginąć, ponieważ one są elementem naszej tożsamości, a owca powinna na stałe wkomponować się w krajobraz Żywiecczyzny. Ma być nie tylko atrakcją turystyczną, ale też sposobem na zagospodarowanie hal i polan śródpolnych.
Mimo niskiej opłacalności produkcji owczarskiej, uparci górale Beskidów wierzą, że nadejdą dla nich lepsze czasy, a ich problemy zauważą i pomogą rozwiązać władze samorządowe i wojewódzkie.

Ewa Foik

źródło: http://www.owcaplus.pl/losod-owiec-na-hali-boraczej/

foto wykonanie własne

P1200168 P1200170 P1200171 P1200188 P1200193 P1200205 P1200210 P1200215 P1200221 P1200225 P1200226 P1200234 P1200247 P1200253 P1200254 P1200261 P1200265 P1200272 P1200274 P1200284

This entry was posted in Ciekawostki and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.