Ptaki w moim ogrodzie

Makolągwa Carduelis cannabina linnet

Samiec
Rodzina łuszczaki
angielski: linnet
fiński: hemppo
francuski: linotte mélodieuse
litewski: čivylis
niemiecki: Hänfling
szwedzki: hämpling
Gniazduje w terenach rolniczych z gęstymi krzewami, w ogrodach, sadach, oraz w strefie kosówki w lasach i na wybrzeżu. Często spotykane parą, która trzyma się całe lato razem..
Ruchliwa, często wzlatuje skaczącym lotem by po chwili znów wylądować.
Szarobrązowy ptak terenów otwartych. Samiec w szacie godowej z różowoczerwoną piersią i czapką.

…………………………………………………………………………….

Pliszka siwa Motacilla alba

Rodzina pliszkowate

angielski:  white wagtail

fiński:  västäräkki

rosyjski: белая трясогузка

Najczęściej spotykany gatunek pliczki w Polsce

Pospolicie lęgowa w różnorodnych środowiskach , liczna na terenach rolniczych w pobliżu osiedli ludzkich i wody, a także w wioskach i miasteczkach. Bardzo chętnie odwiedza otwarte miejsca , takie jak trawiaste murawy, pola golfowe, asfaltowe drogi, płaskie skały i dachy, gdzie może bez trudu dostrzec i złapać owady.Gniazduje w kamiennych murach, bluszczach, pod dachówkami, itp.

 

…………………………………………………………………………….

Sikora modraszka Cyanistes caerleus

Rodzina sikory
Zamieszkuje lasy głównie liściaste i mieszane oraz parki i ogrody. Zimą często spotykana przy karmnikach. Gniazduje w dziupli lub skrzynkach. Ma bardzo liczne lęgi. Pisklęta karmione są głównie owadami. Często zwisa głowa w dół.
angielski: Blue Tit
duński: blåmejse
esperanto: blua paruo
fiński: sinitiainen
francuski: mésange bleue
łaciński: Cyanistes caeruleus, Parus caeruleus
portugalski: chapim-azul
włoski: cinciarella

…………………………………………………………………………….

Kopciuszek Phoenicurus ochruros

Samiec

Rodzina drozdowate

rosyjski: горихвостка-чернушка
słowacki: žltochvost domáci

Gniazduje w górach, na nizinach, w miastach, na budowach i terenach przemysłowych, gdzie zamiast naturalnych skał Sapieże kościołów, kominy i budynki fabryczne. Zamieszkuje osiedla w całej Polsce i ciągle zwiększa swoją liczebność. Występuje w Polsce od marca do października. Gniazdo w zakamarku lub otworze budynku. Samiec jest ciemnoszary z czarną twarzą, gardłem i piersią oraz białą wstawką na lotkach drugorzędowych. Ogon i kuper rdzawe, tylko środkowe sterówki czarne. Samica ciemnoszara z wyjątkiem rudego ogona.

…………………………………………………………………………….

Sikora bogatka Parus major

Rodzina sikory

Zamieszkuje lasy,parki i ogrody. Zimą często spotykana przy karmnikach. Gniazduje w dziupli lub skrzynkach. Obie płci są zbliżonej wielkości. Samiec wyróżnia się szerszym i dłuższym czarnym paskiem na żółtej piersi i brzuchu oraz błyszczącą czarną głową i karkiem. Samice mają bardziej matową głowę i czarny pasek na spodzie ciała kończy się już na wysokości nóg.

angielski: great tit
duński: musvit
esperanto: granda paruo
fiński: talitiainen
francuski: mésange charbonnière
hiszpański: carbonero común
niemiecki: Kohlmeise
nowogrecki: καλόγερος

This entry was posted in Ptaki. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.